Kohti Etelämannerta

Endurance on löytynyt

Endurance: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Ernest Shackletonin laiva Endurance on löytynyt. Endurance upposi marraskuussa 1915 Weddellinmerellä Etelämantereen edustalla, ja lauantaina 5.3.2022 iltapäivällä laiva löytyi 3008 metrin syvyydestä. Hylky on noin neljä merimailia etelään Endurancen kapteenin Frank Worsleyn laskemasta uppoamispaikasta. Endurance on ylpeänä ja hyvässä kunnossa merenpohjassa. Laivan nimi näkyy kirkkaasti peräpeilissa ja ruori on kunnossa. Tutkimusmatkamme nettisivuilla endurance22.org on kuvia ja video hylystä. 

Kun Endurance löytyi, olin SA Agulhas II:n helikopterikannella tutkimusmatkan johtajan John Shearsin kanssa. Olimme juuri tulleet ylös jäältä, jossa olin kerännyt jäänäytteitä, mutta jäimme vielä kannelle juttelemaan. Oli kaunis päivä, katselimme maisemia ja keisaripingviinien puuhia. John totesi, että on ollut hieno päivä ja hänellä on tunne, että Endurance löytyy kohta. Että hyviä asioita tapahtuu usein onnellisina päivinä. Silloin hylyn vedenalaista etsintää johtava Nico Vincent kutsui Johnia radiolla ja pyysi tulemaan komentosillalle. Nico kysyi myös, missä Mensun on. Mensun Bound on meriarkeologi ja keskeisin henkilö Endurancen etsimisessä. Mensunkin oli ollut jäällä ja mennyt varmaan hyttiinsä. Omaan suorasukaiseen tyylinsä Nico totesi Johnille, että etsi Mensun ja tulkaa molemmat komentosillalle. John hymyili minulle ja totesi: Tämähän kuulostaa jännittävältä. Endurance on löytynyt.

Endurancen hylkyä on etsitty pitkään. Endurance22-tutkimusmatkaan johtanut hanke alkoi noin kymmenen vuotta sitten, ja ensimmäiset sukellukset hylyn löytämiseksi tehtiin vuonna 2019. Silloin oli hankalat jääolosuhteet ja pienoissukellusvenekin katosi. Nyt jääolosuhteet olivat suotuisat ja käytetty tekniikka hieman erilaista.

Tutkimusmatkan meriarkeologit olivat määritelleet etsintäalueen, ja SAAB Sabertooth -pienoissukellusvene luotasi merenpohjaa noin kaksi ja puoli viikkoa, kunnes hylky löytyi. Nuo kaksi ja puoli viikkoa olivat hermostuttavia. Välillä innostus nousi, kun jotain löytyi ja sitten taas laski, kun löytö osoittautui isoksi kiveksi. Aikaa ei ollut loputtomasti. Weddellinmeren jäälautat alkoivat jäätyä yhteen tulevan talven merkiksi, ja puheet laivalla alkoivat käsitellä sitäkin mahdollisuutta, että Endurance ei löytyisi tälläkään kertaa. Kun hylky sitten löytyi, on laiva ollut täynnä hymyileviä ja helpottuneita ihmisiä. Kaikki ovat samaa joukkuetta ja ystäviä, isot keski-ikäiset miehet halaavat toisiaan. Tästä tulemme kertomaan uudelleen ja uudelleen lapsille ja lastenlapsille.  

Endurance22-tutkimusmatkan yksi tavoite on ollut kertoa nuorille ja lapsille Shackletonista ja Endurance-laivasta ja siinä ohessa myös tutkimuksesta ja laivoista ja jäästä. Olen esiintynyt TikTok-videolla, mutta myös keskustellut satelliittiyhteyden kautta yhdysvaltalaisten ja kanadalaisten koululaisten kanssa. Tämän keskustelun järjesti tutkimusmatkallamme mukana oleva Reach The World -niminen organisaatio. Minun piti kertoa jäätutkimuksesta ja jäätä murtavista laivoista, mutta pieni tyttö luki paperista vakavana kysymyksensä: Miksi te etsitte Endurancen hylkyä?

Minun vastaukseni on, että etsimme Endurancen hylkyä, koska tarina Shackletonista ja Endurance-laivasta koskettaa meitä. Se on tarina unelmista, haasteista ja selviytymisestä. Meillä kaikilla on unelmia, aina ne eivät toteudu, mutta unelmia tavoitellessa saatamme saavuttaa jotain muuta arvokasta. Shackletonin unelma oli ylittää ensimmäisenä Etelämanner, Weddellinmereltä Etelänavan kautta Rossinmerelle, mutta tämä haave ei toteutunut, koska Endurance jäätyi kiinni ahtojäihin eikä Schackleton koskaan päässyt edes Etelämantereelle, saati aloittanut retkeä mantereen poikki. Sitten Shackletonilla oli haaste saada koko miehistönsä hengissä takaisin kotiin ja tästä tuli tarina selviytymisestä. Endurancen hylyn etsiminen oli monelle tärkeää myös siksi, että tarina oli kesken. Nyt Endurance on löytynyt ja yksi tarina Shackletonista saa päätöksen. 

Shackleton on minun polaarisankarini. Hän oli taitava kokoamaan ympärilleen luotettavan joukkueen ja kykeni tekemään oikeita päätöksiä vaikeissa tilanteissa. Ennen Endurance-matkaa, vuosina 1908–1909, Shackleton yritti saavuttaa Etelänavan. Matka Etelämantereen reunalta navalle on pitkä. Kun Shackleton oli kävellyt yli kaksi kuukautta ja saavuttanut leveyspiirin 88.23 S, vain 180 km Etelänavalta, hän kääntyi takaisin, koska oli laskenut, että näin pitää tehdä, jotta eväät riittävät paluumatkaan. Tarvitsemme unelmia saavuttaaksemme jotakin, mutta viisautta ymmärtämään, milloin on aika lähteä kotiin. 

Kuva: Endurance: Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic

Kuukausi merellä | Aalto Blogs

Weddellinmerellä ympärillämme ei ole mitään muuta kuin jäätä – ja pingviinejä

Visit
Image from remote site: ourblogs.aalto.fi
  • Published:
  • Updated:
Share
URL copied!

Show other posts from this blog

20220318_Endurance22_Team.Photo: Esther Horvath / Falklands Maritime Heirtage Trust
Published:

Tarkoitus ja moraali

Endurance22-tutkimusmatka on päättymässä. Lähestymme Kapkaupunkia yöllä reippaassa, mutta lämpimässä kaakkoistuulessa.
Laiva Grytvikenin edustalla
Published:

Näkemiin jää

Tutkimusmatka on tullut päätökseensä ja SA Agulhas II on suunnannut keulansa takaisin kohti Kapkaupunkia.
Weddelinmeri. Kuva Jukka Tuhkuri 2023
Published:

Kuukausi merellä

Weddellinmerellä ympärillämme ei ole mitään muuta kuin jäätä – ja pingviinejä
Agulhasin märssykorissa otettu kuva.
Published:

Elämää märssykorissa

Agulhasin märssykorissa tohtoriopiskelija Andrei Sandrun kehittämä kamerajärjestelmä ottaa kuvan jäätilanteesta joka viides sekunti.