Voiko alustatyö olla reilua?
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin neljännessä jaksossa sarjan juontajat, Futucast-podcastistakin tuttu sarjayrittäjä William von der Pahlen sekä alustatalouden asiantuntija, Aalto-yliopiston tutkija Eero Aalto, luotsasivat keskustelua siitä, voiko alustatyö olla reilua. Jakson vieraina olivat työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen sekä Woltin perustaja Juhani Mykkänen.
Kuvassa Jenni Karjalainen podcastin äänityksissä.
Verkkopohjaisia alustoja hyödyntää työssään erilaisia ammattilaisia ruokaläheteistä huippuluokan aivokirurgeihin - kaikki yrittäjinä työskennellen.
Vaikka alustat mahdollistavat yritysten nopean kasvun, nykyinen lainsäädäntö ei pysy innovaatioiden tai uudenlaisten työmuotojen perässä. Viranomaisen mielestä esimerkiksi Woltin lähetit tulisikin luokitella työntekijöiksi.
- Ravintoloitsijoita oli jo hirveästi Suomessa, mutta kukaan ei silti esitä, että meidän pitäisi palkata heidät töihin. Sen sijaan lähettikulttuuria ei Suomessa ollut ennen meitä. Onkin hassu ajatus, että alustan luojan pitäisi yhtäkkiä työllistää työsuhteessa yksi osapuoli alustankäyttäjistä, Juhani Mykkänen toteaa.
Huolimatta siitä, että julkisuudessa puhutaan esimerkiksi kevytyrittäjistä, verotuksellisesti sekä työoikeudellisesti on olemassa vain kaksi kategoriaa: yrittäjät tai työsuhteiset. Itsensätyöllistäjän oikeuksia onkin pohdittu ennen alustatyötäkin.
- Pitäisi tunnistaa se, että asetelma voi olla todella eri näköinen. Jos kunnan tiloja siivoava, pienipalkkainen siivoaja huomaa yhtäkkiä olevansa oman elämänsä toimitusjohtaja ja siivoavansa niitä samoja tiloja yrittäjäriskin kantaen, on tilanne kohtuuton verrattuna esimerkiksi IT-konsulttiin, joka huomaa että tulot sen kun paranee, Jenni Karjalainen kertoo.
Jaksossa pohdittiin, pitäisikö luoda kolmas kategoria alustojen kautta työskenteleville tai pitäisikö statukselta toiseen siirtymistä helpottaa. Yksi ratkaisu olisi myös parantaa itsensätyöllistäjien turvaverkkoja.
- Alustayrityksinä emme voi päättää, miten yrittäjien turvaverkot järjestetään vaan sen on Suomi valtiona päättänyt, Mykkänen sanoo.
Jaksossa haastateltiin myös Turun yliopiston yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen professoria Anne Kovalaista, joka avasi jaksossa alustatyön asiantuntijoille tarjoamia mahdollisuuksia. Kovalaisen viesti kuntapäättäjille sekä lainsäätäjille oli selkeä:
- On keskeistä oivaltaa, että alustatyö ei ole yksittäinen lähetti- tai kuljetuspalvelu vaan yritysten ja julkisen sektorin toimintamalli, jota ehkä nyt ajatellaan poikkeuksena tai uutuutena, mutta joka jossain vaiheessa muuttuu tavalliseksi osaksi työn järjestämisen muotoja.
Kovalaisen mukaan alustatyö luo paljon yhteiskunnallisia mahdollisuuksia.
- Eli tässä mielessä alustatyötä ja alustataloutta ei kannata pelätä, Kovalainen sanoo.
Podcastia voi kuunnella Spofifyn tai Apple podcastin kautta.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin seuraavassa jaksossa puhutaan siitä, voidaanko alustataloutta valjastaa hyvään tarkoitukseen.
Jakso 4: Alustatyökin voi olla reilua
Listen to this episode from Alustatalouden faktat ja myytit on Spotify. Tässä jaksossa keskustelemme siitä, miksi alustatyö nähdään epäreiluna työmuotona. Puhumme myös siitä, millaisia haasteita Suomen lainsäädäntö aiheuttaa alustatyön järjestämiselle, ja pohdimme, miten voisimme tulevaisuudessa rakentaa yhä reilumpaa alustatyötä. Aalto-yliopiston tutkija Eero Aallon sekä sarjayrittäjä William von der Pahlenin vieraina ovat tänään Juhani Mykkänen, joka on yksi Woltin perustajista, ja työministerin erityisavustaja Jenni Karjalainen. Lisäksi erikoisvieraana puhelimen päässä on Turun yliopiston yrittäjyyden ja liiketoimintaosaamisen professori Anne Kovalainen.
Visit (open.spotify.com)