Alustatalouden faktat ja myytit

Alustatalouden rohkeat ja villit ideat ­­– mitä tulevaisuudessa vielä keksitään?

Tällä kertaa Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa keskusteltiin alustatalouden rohkeista ja villeistä ideoista Enento Groupin johtajan Heikki Koivulan sekä Lifeline Venturesin perustajaosakkaan Timo Ahopellon kanssa. Studiota isännöivät sarjayrittäjä William von der Pahlen ja alustatalouden asiantuntija, tutkija Eero Aalto Aalto-yliopistosta. 

Studiossa tutkija Eero Aallon vieraana Timo Ahopelto.

Kuvateksti: Studiossa tutkija Eero Aallon vieraana Timo Ahopelto (oik.)

Timo Ahopellon mukaan Internetin vallankumous ei suinkaan ole mennyt ohi, vaan kasvu on vasta alkamassa.

  • Teknologiapohjaiset liiketoimintamallit ovat tällä hetkellä niin skaalautuvia, että kasvu voi olla jotain aivan ennennäkemätöntä. Koskaan internet-pohjaisille yrityksille ei ole ollut näin hyviä kasvun edellytyksiä. Uusia alustatalouden yrityksiä voi siis syntyä missä päin maailmaa tahansa, hän toteaa.

Uudet innovaatiot tulevat helpottamaan ihmisten päivittäistä elämää ja ovat ehkä yllättävänkin arkipäiväisiä, sillä vieraat arvioivat Woltin, Klarnan sekä muiden niiden kaltaisten palvelujen lisääntyvän lähivuosien aikana. Vieraat povasivat myös erilaisten jakamispalveluiden kasvua ihmisten tottuessa yhä enemmän siihen, että veneen, polkupyörän tai vaikka työhuoneen voi jakaa omistamisen sijaan.

Vieraat keskustelivat myös siitä, mitä alustapohjaisen liiketoiminnan kehittäminen vaatii, miten datasta ja verkostoista luodaan uutta ja kannattavaa liiketoimintaa, sekä miten Suomessa voitaisiin luoda hyvä kasvualusta uusien innovaatioiden synnylle.

Studio oli yksimielinen yrittäjien paremmasta tukemisesta. Jos vieraat lähtisivät itse nyt yrittäjiksi ensimmäistä kertaa, he rakentaisivat uusia ratkaisuja esimerkiksi vastuullisuuden ympärille.

  • Maailmassa on paljon hankkeita, jotka keskittyvät hiilidioksidin seulomiseen ilmakehästä. Itse lähtisin katsomaan hiilimarkkinan ympärille syntyneitä hankkeita, Timo Ahopelto sanoo.

Myös Heikki Koivula liputtaa vastuullisuuden puolesta.

  • Maailman pääomavirrat ovat jo siirtyneet vastuullisempaan suuntaan, on esimerkiksi vaikea löytää investoijia toimialoille, joissa hiilidioksidipäästöt ovat isot. Se tulee vaikuttamaan arkielämäämme myös niin, että voimme aidosti kuluttajina tehdä vastuullisempia päätöksiä erilaisten arviointipalvelujen avulla.

Jaksossa haastateltiin myös hakkeripalvelu HackerOnen toimitusjohtajaa Mårten Mickosia. HackerOne on maailman johtava hakkeripalveluita tarjoava yritys, joka tarjoaa niin sanottuja hyvishakkereita yritysten tietoturvaa parantamaan. Mickosin mukaan tulevaisuuden ideat hautuvat videopelejä pelaavien nuorten päässä.

  • Heistä ajatellaan, että he ovat laiskoja, kun eivät tee mitään muuta, mutta siellähän vasta kehitetään tulevaisuuden interaktiivisia teknologioita tavalla, jota ei missään muualla tehdä. Sieltä tulee nousemaan ihmiskunnan käyttöön jotain sellaista, joka parantaa kaikkien elämää. En tiedä mitä se on, mutta olen vakuuttunut, että sieltä tulee jotain.

Podcastia voi kuunnella Spotifyn tai Apple Podcastin kautta.

Jakso 8: Alustatalouden rohkeat ja villit ideat - mitä tulevaisuudessa vielä keksitään?

Listen to this episode from Alustatalouden faktat ja myytit on Spotify. Tällä kertaa Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa keskusteltiin alustatalouden rohkeista ja villeistä ideoista. Studiossa aiheesta juttelivat juontaja William von der Pahlen, alustatalouden asiantuntija, tutkija Eero Aalto sekä vieraat Enento Groupin johtaja Heikki Koivula sekä Lifeline Venturesin perustajaosakas Timo Ahopelto. Jaksossa haastateltiin myös hakkeripalvelu HackerOnen toimitusjohtajaa Mårten Mickosia.

Visit (open.spotify.com)
Image from remote site: open.spotify.com
Be the first one to contribute!
  • Published:
  • Updated:
Share
URL copied!

Show other posts from this blog

Chess pieces form a pyramid Alustatalouden faktat ja myytit -podcast with Mårten Mickos
Published:

Onko käskyttämisen ja keskitettyjen valtajärjestelmien aika ohi?

Oman näkemyksensä aiheesta antoi hyvishakkereita välittävän HackerOnen toimitusjohtaja Mårten Mickos.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcast Blocks with arrows indicating next steps
Published:

Alustatalouden seuraavat askeleet - mitä vielä on luvassa?

Ekstrajaksossa syvennytään tarkemmin alustatalouden asiantuntija Dartmouth Collegen professori Geoffrey Parkerin ajatuksiin.
Alustatalouden faktat ja myytit Jakso 7 Kimmo Karhu Robin Gustafsson.
Published:

Miten alustataloudella luodaan toimivampia kaupunkeja?

Vieraina yrittäjä Pauliina Seppälä ja tiedolla johtamisen päällikkö Kimmo Karhu Helsingin kaupungilta.
Flags of USA, China and Europe
Published:

Onko Eurooppa häviämässä alustataloussodan Kiinalle ja USA:lle?

Vieraina F-Securen perustaja Risto Siilasmaa sekä ETLAn tutkija Timo Seppälä.