Alustatalouden faktat ja myytit

Unohdetaan sote, ratkaistaan asia alustataloudella

Tällä kertaa Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa pureuduttiin sarjayrittäjä William von der Pahlenin, Aalto-yliopiston professori Robin Gustafssonin sekä jakson vieraiden, Mehiläisen digitaalisten palveluiden johtajan Ossi Laukkasen ja Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtajan Juha Jolkkosen voimin siihen, voisiko soten korvata alustataloudella.

Juha Jolkkonen and William von der Pahlen

Kuvassa Juha Jolkkonen ja William von der Pahlen. 

Jakso lähti käyntiin vauhdikkaalla keskustelulla siitä, miten kaatumisonnettomuuteen voitaisiin hälyttää apua vuonna 2030: onko tulevaisuuden ratkaisu jokin onnettomuuden tunnistava ja apua hälyttävä seurantalaite? Entä mahdollistaisiko nykyteknologia jo nyt tehokkaamman tavan saada apua?

Suomi onkin jo nyt monia maita edellä terveydenhoidon digitalisaatiossa.

"Jos ajattelee Suomesta käsin, huomaan ainakin itse olevani aika usein siinä ajatusmaailmassa, että mikään ei meinaa toimia, mitään ei saada aikaiseksi tai mitään ei saa tehdä. Nyt kun olemme touhunneet kansainvälisillä markkinoilla ja nähneet eurooppalaisia maita sekä heidän järjestelmiään, on se antanut aika hyvää perspektiiviä. Mahdollisuuksien puutetta ei kannata valittaa joka päivä, sillä olemme jo kuitenkin aika pitkällä", Mehiläisen digipalveluja luotsaava Ossi Laukkanen toteaa jaksossa.

Laukkanen nostaa kuitenkin esiin arvokasta tietoa sisältäviin kantapalveluihin, kuten Omakanta ja Suomi.fi, liittyvän pulman: dataa kerätään, mutta tieto ei liiku fiksusti julkisen ja yksityisen puolen välillä. Sujuvampi datan hyödyntäminen tarjoaisi Laukkasen mielestä parempia palveluita ja toimivamman kokonaisuuden.

Tietoa ei kerry pelkästään sosiaali- ja terveysalan tarpeisiin, vaan myös moni yksittäinen kuluttaja on kiinnostunut analysoimaan omasta hyvinvoinnistaan kertovaa dataa. Terveys ja hyvinvointi ovat iso bisnes, ja esimerkiksi Oura-sormukset, sykemittarit ja kotiin tilattavat geenitestit ovat huippusuosittuja. Mutta kuka tiedot omistaa?

"Lähtökohtaisesti ihminen omistaa itse oman terveysdatansa. Lähtökohta on, että ihminen saa lainsäädännön puitteissa päättää siitä, kellä on siihen pääsy. Dataa ei siis voi imuroida mistään itselle vaan yhteiskunta on siis määrittänyt käytölle tietyt raamit", Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen valottaa.

Jaksossa haastateltiin myös aloittelevaksi biohakkeriksi itseään kutsuvaa digi- ja väestötietoviraston johtavaa asiantuntijaa Kimmo Rouskua. Rouskun mukaan maallikon kannattaa ottaa selvää, millaiselle toimijalle dataansa antaa, mihin tietoihin päästää käsiksi sekä pohtia, mitä tiedolla voisi tulevaisuudessa tehdä. Onneksi GDPR tosin suojaa kuluttajia terveyspalveluiden, älysormusten, geenitestien sekä uniseuranta-applikaatioiden maailmassa.

"Suomessa tiettyjä toimialoja on säädelty aika hyvin. Kuitenkin viime vuoden loppuvuoden psykoterapiakeskus Vastaamon tapaus on hyvin nostattanut esille sen, että parannettavaa on", Rousku toteaa.

Podcastia voi kuunnella Spofifyn tai Apple podcastin kautta. 

Jakso 5: Unohdetaan sote, ratkaistaan asia alustataloudella

Listen to this episode from Alustatalouden faktat ja myytit on Spotify. Tässä jaksossa Aalto-yliopiston professori Robin Gustafsson ja sarjayrittäjä William von der Pahlen pureutuvat terveyspalveluiden digitalisaatioon. Jakson vieraana on Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialajohtaja Juha Jolkkonen sekä Mehiläisen digitaalisten palveluiden johtaja Ossi Laukkanen. Lisäksi Robin soitti itseään aloittavaksi biohakkeriksi kutsuvalle Digi- ja väestötietoviraston johtavalle asiantuntijalle Kimmo Rouskulle ja kysyi, mitä maallikon kannattaa ottaa huomioon omia terveystietojaan luovuttaessa.

Visit (open.spotify.com)
Image from remote site: open.spotify.com
Be the first one to contribute!
  • Published:
  • Updated:
Share
URL copied!

Show other posts from this blog

Alustatalouden faktat ja myytit -podcast Blocks with arrows indicating next steps
Published:

Alustatalouden seuraavat askeleet - mitä vielä on luvassa?

Ekstrajaksossa syvennytään tarkemmin alustatalouden asiantuntija Dartmouth Collegen professori Geoffrey Parkerin ajatuksiin.
Studiossa tutkija Eero Aallon vieraana Timo Ahopelto.
Published:

Alustatalouden rohkeat ja villit ideat ­­– mitä tulevaisuudessa vielä keksitään?

Keskustelemass Enento Groupin johtaja Heikki Koivula sekä Lifeline Venturesin perustajaosakas Timo Ahopelto.
Alustatalouden faktat ja myytit Jakso 7 Kimmo Karhu Robin Gustafsson.
Published:

Miten alustataloudella luodaan toimivampia kaupunkeja?

Vieraina yrittäjä Pauliina Seppälä ja tiedolla johtamisen päällikkö Kimmo Karhu Helsingin kaupungilta.
Flags of USA, China and Europe
Published:

Onko Eurooppa häviämässä alustataloussodan Kiinalle ja USA:lle?

Vieraina F-Securen perustaja Risto Siilasmaa sekä ETLAn tutkija Timo Seppälä.