Tuta Blog

Lampaita ja narreja vaiko kettuja ja supersankareita? Alusta palaa!

Maailma muuttuu keinoälykkääksi… olemmeko oman elämämme lampaita vai sankareita? 

Supersankari Alexis seikkailee keinoälymaailmassa (Kuvalähde: Bing Image Creator)

Kuva: Supersankari Alexis seikkailee keinoälymaailmassa (Kuvalähde: Bing Image Creator)

Kirjoittajat Jari Laine & Timo Seppälä


Globaalit teknologiayhtiöt puskivat markkinoille digitaaliset alustat ja keinoälyn isolla pääomalla ja viekkaudella - ne kaappasivat datamme, ostoskäyttäymisemme, sijaintimme, tykkäämisemme ja inhokkimme, jopa soidinmenomme profiloidakseen meidät ja uhratakseen sielumme uuden Baabelin tornin rakentamiseksi (Seppälä & Kenney, 2012; Digibarometri, 2018 s. 31-36). Teknologiamurroksen kohteena olivat tuolloin hyvin pitkälle vain palvelualat (Kenney et. al., 2019). 

Meitä ja yrityksiämme uhataan: uudet keinoälyalustat ja uusi pääoma imevät nyt tietoamme ja korvaavat osaamisemme, vievät työmme, työpaikkamme ja kenties elämänkumppanimmekin. Baabelin tornin rakentaminen jatkuu uusiin sfääreihin johtamis- ja yritysdatalla:  Tiedolla ja osaamisella. Vastaiskuna tälle trendille meidän pitää miettiä laajaa teknologisen osaamisen haltuunottamista ajattelun ulkoistamisen sijaan. Teknologiamurroksen ukkosmyrsky nousee nyt kohti perinteisiä toimialoja. 

Hei, sinua keinoälytetään! 

Kolme vuosikymmentä olet ilmaiseksi luovuttanut elämäsi dataa globaaleille teknologiayrityksille. Viimeisimmät pari vuotta olet ollut tietäen tai tietämättäsi ollut kyberhyökkäysten myrskyssä - suoraan tai välillisesti, yksityisyytesi on joutunut kielimallimyrskyjen runtelemaksi. 

Olet osallistunut sukupolvemme suurimpaan ihmiskokeeseen. Olet osa virtuaalista internetiä, alustojen alustaa, jota jotkut sosiaaliseksi mediaksi ja/tai Metaverseksi kutsuvat, toiset informaation ja tiedon kaatopaikaksi (Pon, Seppälä & Kenney, 2015; Seppälä, 2022). Viime aikoina sinulle on pakkosyötetty myös harhaanjohtavaa informaatiota - fake news ihan oikeasti. Vaikutettu siihen, miten äänestät, miten pukeudut, mitä syöt, ketä vihaat tai ihailet ja mihin tarinaan uskot. 

Onko meistä tullut lampaita, narreja ja orjia internet-oven avauksella? Niinhän eräs Sun Microsystemsin johtaja totesi jo vuonna 1999: “You have zero privacy anyway - get over with it”. Tämä lainausta on todennettu myös omissa tutkimuksissamme (esim. Digibarometri 2018).  

Biologisesta keinoälykkääseen johtamiseen?

Johtaja, olet osallistumassa sukupolvemme suurimpaan teolliseen johtamis- ja rakenneuudistukseen passiivisena jäsenenä, jossa yritysten dataa, informaatiota ja osaamista siirtyy työntekijöiden ja johtajien välittämänä globaaleille teknologiayhtiöille (Seppälä & Mucha, 2022). 

Seitsemän vuotta olet ollut keinoälyvaikutuksen kuohuvassa koskessa (Digibarometri, 2017; Mucha, Seppälä & Niemi, 2019). Vauhti on vain kiihtynyt ja viime aikoina ihmisten ja yritysten johtamisen teorioihin on syötetty keskeneräisiä keinoälysisältöjä.  Olethan osallistunut sukupolvemme suurimpaan ihmiskokeeseen, jossa nyt myös työn tekemisen ja johtamisen osaamistasi ja taitojasi siirretään kyseenalaisin keinoin teknologiayrityksille Euroopan rajojen ulkopuolelle, niin Amerikan kuin Kiinankin suuntaan (Mattila & Seppälä, 2020). Toivottavasti yrityksesi sopimukset ovat kunnossa ja riskit hallittuja. 

Pelikenttä muuttuu - näpertämisen on loputtava

Miksi innokkaasti ulkoistamme osaamistamme ja ajatteluamme oppivalle kielimallille, joka osaa tilastollisesti ja keskiarvoisesti vain näytellä, että ymmärtää? Tunnistammeko tiedon alkuperän? Erotammeko hallusinaation faktasta? Johtajat, jotka ulkoistavat ajattelunsa ja osaamisensa eivät osaa enää tulevaisuudessa johtaa. Uusi sukupolvemme puhuu vain keinoälyä ja vanhempi sukupolvi ei enää mitään, kun ymmärrys teknologioista alkaa harmaantumaan. 

Ollaan päätymässä tilanteeseen, jossa “Most Leader’s don’t even know the game they’re in” (Simon Sinek). Jos alusta palaa, pitää hälytyskellojen soida. On hankittava tarvittava osaaminen opittava uuden pelin säännöt. Amerikkalaista jalkapalloa ei voi pelata eurooppalaisin säännöin. Peli teknologiajättejä vastaan on tullut todella kovaksi, taklaaminen voi tulla tutuksi ja puolustuksen muurit voivat murtua.

Lampaista pitää jalostaa taas kettuja

Kolmekymmentä vuotta ja suomalainen nokkela teollinen kettu ja supersankaruus on hävinnyt melkein sukupuuttoon. Eri teknologiajättien keinoäly on kaapannut ison osan yksityisyydestämme ja on nyt kaappaamassa yritysten osaamista. Olemme osallistuneet suomalaisen kansallisen ja teollisen identiteetin sulauttamiseen osaksi internettiä. 

Ketun on nyt katsottava  keinoälyhorisontin yli. Siellä on aivan uusi peli edessä. (Seppälä, Mattila & Mucha, 2023). Tarvitaan uusia supervoimia uuden pelin sääntöjen rakentamiseksi ex-ante (ennen tapahtumaa) eikä ex-post(tapahtuman jälkeen).  Tarvitaan rohkeutta, radikaaleja innovaatioita ja radikaalia teollisuuspolitiikkaa. Tarvitaan DARRA - Deploy A Radical Research Agenda (Tahvanainen & Seppälä, 2013). 

Jotenkin nämä amerikkalaisten ja kiinalaisten teknologiajättien ryöstöretket Eurooppaan pitää saada loppumaan. Nykyinen EU:n regulaatio- ja  palomuuristrategia ei toimi liiketoiminnallisesti eikä innovaatio- ja teollisuuspoliittisesti järkevällä tavalla. Samalla Euroopan kilpailukyky globaaleilla markkinoilla näivettyy. 

Nyt “Alexis-ketuilla”  on näytön paikka - tarvitaan supersankareita, oman tiensä kulkijoita ja kovia tekijöitä, joilta odotamme positiivisuutta ja urotekoja uusilla ja osin vielä tuntemattomillakin teknologian ja tutkimuksen urilla. Toivottavasti tämä viekas supersankariryhmä ei harmaannu ja häviä maailman kartalta niin nopeasti kuin edelliset supersankarit. 

Lähteet

Kenney, M., Rouvinen, M., Seppälä, T., & Zyzman, J., (2019), Platforms and Industrial Platform, Industry and Innovation, Iss. 26 No. 8, p. 871-879. 

Mattila, J., & Seppälä, T., (2020), Keinoälyä on säänneltävä älyn keinoin, https://www.etla.fi/ajankohtaista/keinoalya-on-saanneltava-alyn-keinoin/, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Mattila, J., Pajarinen, M., Rouvinen, P., Seppälä, T., (2017), Tekoälyn voitto? Digibarometri s. 6-3, Taloustieto Oy

Mucha, T., Seppälä., T., & Niemi, R., (2019), Diffusion of Artificial Intelligence Technologies through S&P500 Companies, https://www.etla.fi/julkaisut/diffusion-of-artificial-intelligence-technologies-through-sp500-companies/, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA 

Nikander, P., Mattila, J., & Seppälä, T., (2018), Kehittymättömät datamarkkinat johtavat Internetin keskittymiseen, Digibarometri s. 31-37, Taloustieto Oy

Pon, B., Seppälä, T., & Kenney., M., (2015), One Ring to Unite Them All: Convergence, the Smartphone, and the Cloud, Journal of Industrial Competition and Trade, Iss. 15., p. 21-33

Seppälä, T. (2022). Twitter, ChatGPT ja eräs teknologiaamiljardööri, https://www.etla.fi/ajankohtaista/kolumnit/twitter-chatgpt-ja-eras-teknologiamiljardoori/, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Seppälä, T., & Kenney, M., (2012), Building Complementary Assets in a Unified TCP/IP World, Berkeley Roundtable of International Economy (BRIE) Working Paper Series No. 204, University of California Berkeley. 

Seppälä, T., Mattila, J., & Mucha, T., (2023), Beyond AI, Blockchain Systems and Digital Platforms: Digitalization Unlocks Mass Hyper-Personilization and Mass Servitization, In The Fifth Way - BRIE-ETLA Collection of Articles, s. 5-24, Taloustieto Oy

Seppälä, T., & Mucha, T., (2022), Teknologian tehostama tutkimustyö - mahdollisuuksia ja uhkia (muilleki kuin) teitojenkäsitellytieteen tutkijoille, https://www.etla.fi/ajankohtaista/kolumnit/teknologian-tehostama-tutkimustyo-mahdollisuuksia-ja-uhkia-muillekin-kuin-tietojenkasittelytieteen-tutkijoille/, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Tahvanainen, A., & Seppälä, T., (2013), Tarvitseeko Suomi radikaalimpaa innovaatiomallia? ETLA Brief No. 8, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

  • Published:
  • Updated:
Share
URL copied!

Show other posts from this blog

Hand with pen and a picture of a lock
Published:

Rethinking AI: Stepping Back from the Generative Hype

The rapid growth of generative AI makes it hard for companies to keep up and in-source knowledge, but there are better ways to learn.
In the image words innovation policy, dollar sign, lamp and a truck.
Published:

Suomen innovaatiorahoitus osa 3 – Tuotekehityksen jalostusarvo ja sen maantiede

Myös yritysten T&K-toiminnan tuotoksia ja tuottavuutta tulee mitata, toteavat Aino Salmi ja Timo Seppälä tuoreessa kolumnissaan.
Industrial paper machine at the Aalto Industrial Internet Campus
Published:

Haluatko pelastaa maailman ja tulla miljonääriksi? Katse omaan napapaitaan!

Jari A.T. Laine ja Timo Seppälä tarkastelevat kestävän kehityksen ympärillä tapahtuvan uuden teollisen kierron haasteita.
In the image words innovation policy, dollar sign, lamp and a truck.
Published:

Suomen innovaatiorahoitus osa 2 - Kaiken takana on jalostusarvo

Miten ymmärrys jalostusarvosta muuttaa näkymäämme suomalaisiin yrityksiin, pohtivat Jari Laine, Matti Pihlajamaa ja Timo Seppälä.