Vierailu Ranskaan avarsi näkökulmaani sähköisistä terveyspalveluista
Sain Suomen Ranskan Instituutin kautta mahdollisuuden vierailla Ranskassa Caenissa ja Pariisissa syyskuussa 2024. Vierailun tavoitteena oli tutustua Ranskan sähköisiin terveyspalveluihin. Pääsin vierailemaan paikallisissa yliopistoissa, tutkimuskeskuksissa ja sairaaloissa. Matkan aikana näin monta käytännön sovellusta, joita en ollut aiemmin tullut edes ajatelleeksi! Ranskassa tunnutaan olevan myös kiinnostuneita tutkimuksesta ja siihen panostetaan tällä hetkellä.
Ranskan pohjoisosassa Normandiassa sijaitseva Caen oli itselleni täysin uusi tuttavuus. Junamatkan aikana Pariisista Caeniin nautin upeista maisemista ja itse paikan päällä herkullisesta ruoasta! Caen tuntui rauhalliselta ja ystävälliseltä kaupungilta. Siellä puhuttiin hiukan vähemmän englantia, kuin Pariisissa, mutta ystävälliset eleet korvasivat yhteisen kielen esiin tuomat haasteet. Normandian alueella on myös paljon yhteyksiä pohjoismaihin. Ei siis ihme, että se tuntui niin mukavalta paikalta ja voin suositella Caenissa vierailua myös muille.
Science Po Rennes, Caen
Science Po Rennes on yliopisto, joka haluaa tarjota opiskelijoilleen poikkitieteellisen koulutuksen sisältäen mm. puukäsitöitä, radio-ohjelmien tekoa ja maantiedettä. Monialaisen koulutuksen tarkoituksena on valmistaa opiskelijoita kohtaamaan tulevaisuudessa monimutkaisia haasteita.
Opiskelijoiden opiskelutila oli saanut inspiraationsa suomalaisesta saunasta! (Täällä ei kuitenkaan voinut saunoa).
Caenin yliopisto
Leslie Deckerin ja Sophie Madeleinen ryhmä Caenin yliopistolla (UNICAEN) tutkii miten VR-todellisuutta voidaan hyödyntää ikäihmisten kanssa. Heidän menetelmänsä avulla voidaan mitata iäkkäiden ihmisten kognitiivisia kykyjä. Tämä on hyödyllistä esimerkiksi Alzheimerin taudin vaikutusten selvittämisessä luotettavalla ja monipuolisella tavalla. Väitöskirjatutkija Baptiste Perthuy havainnollisti, miten mittaus tapahtuu käytännössä.
Pääsin myös itse kokeilemaan mittausta! VR-lasit loivat tilasta kolmiulotteisen. Minun täytyi liikuttaa kumpaakin jalkaani juoksumatolla eri nopeudella. Samaan aikaan yritin lausua ääneen ruudulla näkyvän tekstin tai fontin mukaisen värin riippuen neliön suunasta. Lisähaasteena oli se, että ranskan kielitaitoni on vasta alkeistasolla!
Madeleine-Bres -kirjasto, Caen
Vierailimme myös yliopiston Madeleine-Bres -kirjastossa. Siellä piti olla erityisen hiljaa, koska kirjasto oli ääriään myöten täynnä tentteihin lukevia opiskelijoita. Kirjasto tarjoaa opiskelijoille myös mahdollisuuden harjoitella ihmiskehoon liittyviä asioita sähköisen simulaattorin Visible Bodyn (suom. Näkyvä Keho) avulla. Opiskelijat voivat harjoitella myös oikeilla ruumiilla, mutta niiden saaminen tutkimuskäyttöön on kuitenkin välillä haastavaa. Sähköinen palvelu tarjoaa ajasta ja tarjonnasta riippumattoman mahdollisuuden harjoitella kehon eri osia.
Caenin keskussairaala, Centre Hospitalier Universitaiteen (CHU)
Kirjaston jälkeen jatkoimme viereiseen Caenin keskussairaalaan, Centre Hospitalier Universitaiteen (CHU). Sairaala oli valtava verrattuna suomalaisiin sairaaloihin, mutta tunnelma oli kuitenkin rauhallinen. Sairaalassa on Anne Bellottin tutkimusryhmä, jonka Normandie Simulation Sante tarjoaa edelläkävijänä mahdollisuuden harjoitella työssä esiin tulevia tilanteita simulaation kautta. Harjoitukset tehdään ryhmissä eri alojen ammattilaisten kesken. Harjoituksia on mahdollista seurata myös etäältä, jolloin voi oppia muiden ratkaisuista. Sähköisten harjoitusnukkien avulla voitiin luoda erilaisia lääketieteellisiä tilanteita.
Saimme myös itse kokeilla, miten nuket toimivat. Matkaseuranani olleet lääkärit Maarit Wirkkala ja Georgi Dzaparidze vaikuttuivat siitä, miten todellisilta nuket tuntuivat ja miten hyvin niillä sai simuloitua erilaisia toimenpiteitä. Hyvien ominaisuuksiensa vuoksi nuket ovat myös erittäin kalliita.
Francois Baclesse Center, Caen
Remi Lafaye esitteli Francois Baclesse Centerissä tehtävää tutkimusta liittyen erilaisten kasvainten hoitamiseen hiukkasten avulla. Täällä yhdistyi konkreettisesti fysiikan ja lääketieteen osaaminen. Laite oli valtava. Sillä on oma erillinen huone ja potilaalle näkyy vain pieni osa siitä.
PariSante Campus, Pariisi
PariSante Campuksella Hugo Landais esitteli PEPR-ohjelmaa, jossa tavoitellaan parempia digitaalisia terveyspalveluita vuoteen 2030 mennessä. Pohjoismaissa olemme tottuneet sähköisiin potilasjärjestelmiimme ja siihen, että potilaat näkevät itse tietonsa. Tämä ei ole kuitenkaan itsestäänselvää edes monissa Euroopan maissa.
Salpetriere sairaalan Pasteur-aivoinstituutti, Pariisi
Lopuksi vierailimme kuuluisan Salpetriere sairaalan Pasteur-aivoinstituutissa Geraldine Gouzezrin johdolla. He keskittyvät tutkimuksessaan esimerkiksi kuvantamisen ja muun tiedon yhdistämiseen.
Lisäksi heillä on yksikkö, jossa kehitettiin sovelluksia käyttäjälähtöisesti. Sairaalan alue oli valtava ja meillä olikin vaikeuksia löytää oikeaan paikkaan. Myös omaiset olivat ehdottaneet, että voisi olla olemassa sovellus, joka auttaisi löytämään oikeaan paikaan sairaalan sisällä. Sille olisi ollut tälläkin kertaa käyttöä!
Myös DigiIN-hankkeessa edistetään sähköisten terveyspalveluiden käytettävyyttä. Lue lisää hankkeen tutkimusryhmistä DigiIN-sivuilta: Käytettävät palvelut - DigiIN
Kiitos avartavasta kokemuksesta Ranskan instituuteille Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Virossa sekä kaikille, jotka esittelivät omaa tutkimustaan. Lisäksi kiitokset muille voittajille mukavasta matkaseurasta!
Teksti: Saija Simola/Aalto-yliopisto